tisdag, december 07, 2010

Norge är ett efterblivet land

..kan man tänka.
I Norge har butiker inte lov att ha öppet på söndagar på grund av den så kallade Loven om helligdager og helligdagsfred. Det vill säga att på söndagar skall vi gå i kyrkan och respektera Guds vilodag och inte shoppa kläder. Undantaget är butiker under 100 kvm som säljer dagligvaror. Detta leder till att Oslos matbutiker blir mindre och trångare för varje dag för att kringgå Guds vilodag.

Nu i juletider då man som mest ska tänka på Gud, Jesus och hela gänget verkar det finnas stora möjligheter att kringgå lagen då så gott som ALLA butiker har lov att släppa in köpgalna människor även på kyrkotid. I tillägg har ett av Oslos köptcentrum Oslo City öppet till klockan 24.00 på vardagar. Vem går och handlar julklappar efter klockan 22.00???
Jag tycker det är dags att se i nutid och låta dom som vill gå i kyrkan göra det och låta dom som vill jobba/shoppa göra det. Oavsett tid på året.

7 kommentarer:

Syster Frida sa...

Jag tycker mest synd om dem som arbetar inom handeln, som kanske har barn. Hur känns det, att jobba till tolv på natten? Finns det dagis för ensamstående som jobbar till 24?

Konstiga öppettider! Känns lite vettigare att ha öppet på söndagar. Gud kan man ju gilla även fast man väljer köpcentrat istället för kyrkan liksom...

Kathleen sa...

Jeg tenker egentlig ikke på det helligdager som en dag å hedre gud, men at det er fint at det er en dag hvor vi ikke har mulighet til å stresse så jævlig, det er mange som stresser alt for mye. Og selv jobbet jeg i en burgersjappe for en liten tid tilbake, den var åpen på søndager og det var ganske kjipt, for det hadde vært fint med en dag som ALLTID var fri, altså søndag.

Når det er sagt er det mange butikker som finner smutthull og likevel kan ha åpent lovlig på søndager.

Kleinen sa...

Jag arbetar själv inom sjukhusvården. Önskar vi kunde skicka hem alla patienter på söndagar så vi fick ta del av den heliga dagen också. Rättvisa? ;)

Syster Frida sa...

Kleinen: JA! Skriv ut alla patienter på söndagar så att vi kan gå i kyrkan- halleluja!

Och de som inte tror på Gud kan ju gå på shoppingcentrat och tillbe konsumtionsGuden...

Kleinen sa...

Ja, jag tror alltid att konsumtionsguden förlåter spontanköp

brempi sa...

hörde av en vän att i centrala Barcelona har alla butiker öppet 24h timmar om dygnet. Tydligen fylleshopar turister för stora pengar. Tror att det kan vara något liknande med fulla norrmän.

Anna (anna.jarnebeck@medrek.se) sa...

Hej!

Jag vill tipsa dig om att www.medrek.se söker bloggare som, liksom du, gör karriär inom vård och omsorg. Medrek är norra Europas mest använda jobbportal inom vård, tandvård, hälsa och läkemedelsindustrin.

Vi söker bloggare med olika erfarenheter inom vården och det vore givetvis jättespännande för våra besökare att få veta mer om hur det är att arbeta som sjuksköterska i Norge.

Våra besökare är en blandning av arbetsgivare och arbetstagare inom vården vilket gör det till en mycket bra möjlighet för våra bloggare att enkelt nå en målgrupp inom sin egen bransch.

Tror du att detta skulle vara intressant för dig? Kontakta mig gärna om du har några frågor!

Hälsningar
Anna